Termeni și condiții de efectuare a serviciilor

Cu excepția celor care sunt cuprinse explicit în descrierea serviciului, NU fac obiectul instalării standard următoarele:

6.1. montajele care necesită folosirea scărilor mai lungi de 1.5 m, a schelelor, nacelelor sau a alpiniștilor;

6.2. deplasările pentru achiziționarea de materiale (de ex.: țevi, fitinguri, robinete, racorduri, ștechere, cabluri electrice, canal de cablu etc.) și/sau consumabile (de ex. materiale de etanșare, de lipit, de curățat etc.);

6.3. efectuarea de reparații și finisări în urma instalării, lucrări de refacere pereți, pardoseli, zugrăveli etc. sau de curățenie, ca urmare a executării lucrărilor de găurire, perforare, pozare, vopsire, montaj țevi și echipamente;

6.4. transportul și cărarea materialelor și echipamentelor asigurate de client;

6.5. deplasările și/sau cheltuielile suplimentare cauzate de: (i) lipsa materialelor, pieselor, echipamentelor, aparatelor aprovizionate sau puse la dispoziție de beneficiar; (ii) nefinalizarea unor lucrări necesare, angajate de beneficiar cu alți furnizori; (iii) imposibilitatea de a închide / deschide robinete de izolare defecte, blocate sau înțepenite sau lipsa accesului la acestea; (iv) imposibilitatea de a opri alimentarea cu energie electrică, apă, agent termic sau gaz;

6.6. cheltuielile cu parcarea pentru mașina / mașinile echipei / echipelor care prestează serviciile, la locul prestării serviciilor;

6.7. prestarea serviciilor în afara orelor de program (L-V, 09:00-17:00), în weekend sau în zilele libere legale;

6.8. mutarea mobilierului beneficiarului sau a altor obiecte, pentru accesul echipei, pentru a crea frontul de lucru în vederea efectuării lucrărilor și/sau pentru accesul la instalația de apă, gaz, electrică, termică sau de canalizare;

6.9. găurirea blatului de bucătărie sau a corpurilor de mobilier, a ferestrelor sau a ușilor;

6.10. demontarea / montarea ușilor, ferestrelor sau a corpurilor de mobilier;

6.11. deblocarea, repararea sau înlocuirea eventualelor robinete înțepenite sau blocate, aflate pe proprietatea privată, comună sau publică;

6.12. înlocuirea țevilor și conductelor vechi, înfundate, corodate sau casante, care s-au rupt, spart sau înfundat în timpul efectuării lucrărilor;

6.13. realizarea și/sau modificarea rețelelor / instalațiilor de utilități - energie electrică, termică, gaz, apă și/sau canalizare, telefonie, internet sau TV – care împiedică efectuarea lucrărilor și/sau care alimentează aparatele;

6.14. montarea de plinte și canale cabluri;

6.15. găurirea zidurilor cu o grosime mai mare de 35 cm;

6.16. debarasarea și cărarea molozului, a echipamentelor înlocuite / dezafectate, a ambalajelor sau a resturilor;

6.17. costurile generate de întârzierea furnizării echipamentelor asigurate de client sau a prestării de servicii conexe realizate de furnizori terți, angajați de către client;

6.18. orice alte servicii, produse sau materiale nespecificate explicit în descrierea serviciului.

7. Responsabilitatea accesului și a modificării proprietății private, comune și/sau publice

7.1. Responsabilitatea acordării accesului prestatorului pe proprietatea privată precum și a executării intervențiilor și/sau a modificărilor asupra proprietății private, comune și/sau publice, la locul prestării serviciilor, revine exclusiv beneficiarului.

7.2. Obținerea eventualelor acorduri sau avize necesare pentru accesul la locul de montaj pentru efectuarea lucrărilor cade exclusiv în sarcina beneficiarului, cu excepția celor cuprinse în mod expres de către prestator în contractul de prestări servicii.

8. DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE PRESTATORULUI

8.1. Prestatorul are următoarele drepturi:

8.1.1. Să încaseze contravaloarea serviciului prestat.

8.1.2. Să dezafecteze tronsonul/tronsoanele din instalația de utilizare a gazelor naturale executat / executate fără forme legale, identificat / identificate cu ocazia verificării / reviziei tehnice a instalației de utilizare a gazelor naturale, în cazul în care este solicitat acest serviciu.

8.1.3. Să întrerupă total sau parțial vehicularea gazelor naturale prin instalația de utilizare de la robinetul de incendiu, robinetul de contor, robinetul de secționare sau robinetul de închidere, după caz, în situația în care beneficiarul nu prezintă documentele din care să rezulte că a fost efectuată curățarea și verificarea coșurilor și canalelor de evacuare a gazelor de ardere de către operatori economici autorizați, cu maximum 6 luni înainte de data verificării sau reviziei tehnice a instalației de utilizare, respectiv din care să rezulte efectuarea în termen a verificării tehnice periodice a aparatelor consumatoare de combustibili gazoși și/sau în situația în care nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației de utilizare prevăzute de reglementările tehnice aplicabile în domeniul gazelor naturale.

8.2. Prestatorul are următoarele obligații:

8.2.1. Realizează proiectul tehnic al instalației de utilizare a gazelor naturale, în conformitate cu prevederile Normelor tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale (NTPEE-2018), aprobate prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 89 din 10 mai 2018, și îl verifică prin intermediul unui verificator de proiecte, tip atestat Ig.

8.2.2. Acceptă verificarea proiectului tehnic de un verificator de proiecte atestat, selectat de către beneficiar, în cazul în care beneficiarul solicită acest lucru.

8.2.3. Înmânează beneficiarului 2 (două) exemplare din proiectul tehnic al instalației de utilizare a gazelor naturale, însoțite de referatul de verificare.

8.2.4. Execută instalația de utilizare a gazelor naturale în conformitate cu prevederile proiectului tehnic pus la dispoziție de beneficiar și întreprinde toate demersurile necesare recepției tehnice și punerii în funcțiune a acesteia.

8.2.5. Înmânează beneficiarului un exemplar din proiectul tehnic al instalației de utilizare a gazelor naturale împreună cu toate anexele aferente, însoțit de toate anexele aferente, respectiv:

(i) procesul-verbal de lucrări ascunse pentru instalația exterioară de utilizare a gazelor naturale, dacă este cazul;

(ii) procesul-verbal de recepție tehnică a instalației de utilizare a gazelor naturale;

(iii) procesul-verbal de punere în funcțiune a instalației de utilizare a gazelor naturale.

8.2.6. Oferă beneficiarului o garanție pentru lucrarea executată, pentru o perioadă de 2 ani de la recepția instalației de utilizare a gazelor naturale sau până la prima modificare adusă acesteia.

8.2.7. Să efectueze verificarea / revizia tehnică a instalației de utilizare a gazelor naturale cu respectarea prevederilor reglementărilor tehnice aplicabile în domeniul gazelor naturale și în baza:

1. notificării transmise beneficiarului de către furnizorul de gaze naturale;

2. documentației tehnice a instalației de utilizare a gazelor naturale.

8.2.8. Să întocmească fișa de evidență a lucrărilor periodice de verificare / revizie tehnică a instalației de utilizare a gazelor naturale, în trei exemplare, câte un exemplar pentru fiecare parte în contract și unul pentru Operatorul de Distribuție.

8.2.9. Să înregistreze la Operatorul de Distribuție, în termenul de maximum 5 zile lucrătoare de la data întocmirii, fișa de evidență a lucrărilor periodice de verificare / revizie tehnică a instalației de utilizare a gazelor naturale.

8.2.10. Să transmită beneficiarului un exemplar al fișei de evidență a lucrărilor periodice de verificare / revizie tehnică a instalației de utilizare a gazelor naturale, în termen de maximum 2 zile lucrătoare de la înregistrarea acesteia la Operatorul de Distribuție.

8.2.11. Să informeze beneficiarul cu privire la modalitatea de realizare a documentației tehnice a instalației de utilizare a gazelor naturale, în situația în care aceasta nu există.

8.2.12. Să predea beneficiarului, gratuit, un exemplar al instrucțiunilor de utilizare a gazelor naturale, întocmite conform Procedurii privind proiectarea, verificarea proiectului tehnic, execuția, recepția tehnică și punerea în funcțiune a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 156 din 27 august 2020.

8.2.13. Prestatorul are obligația de a supraveghea lucrările, de a asigura personalul necesar, de a furniza materialele, instalațiile, echipamentele, bunurile, consumabilele și alte produse sau servicii, fie de natura provizorie, fie definitive, necesare execuției, finalizării lucrărilor și remedierii tuturor erorilor/defecțiunilor constatate la lucrările executate, provocate din vina acestuia.

8.2.14. Materialele utilizate trebuie să fie de calitatea prevăzută în documentația de execuție.

8.2.15. Beneficiarul își rezervă dreptul de a pune la dispoziția prestatorului o parte din materialele necesare. Aceasta se va face printr-un proces - verbal de predare spre montaj a materialelor, iar prestatorul este obligat să le utilizeze.

8.2.16. Prestatorul are obligația de a notifica prompt beneficiarul despre toate erorile, omisiunile, viciile sau alte asemenea descoperite de el în Proiect, în Caietul de sarcini, în indicațiile sau dispozițiile beneficiarului sau referitor la materiale, pe durata îndeplinirii contractului.

8.2.17. Prestatorul are obligația să-și instruiască personalul propriu și să respecte obligațiile legale referitoare la condițiile de muncă, protecția muncii, apărare împotriva incendiilor și protecția mediului și poartă întreaga răspundere față de accidentele de muncă suferite de personalul său.

8.2.18. Prestatorul se obligă să protejeze bunurile beneficiarului. Dacă în urma executării serviciilor care fac obiectul contractului apar pagube materiale din culpa Prestatorului, culpă constatată de către o comisie din care să facă parte reprezentanți ai ambelor părți, acesta din urmă va plăti beneficiarului o despăgubire egală cu valoarea bunului distrus, reactualizată la momentul distrugerii, mai puțin diminuarea valorii datorată utilizării și uzurii sale.

8.2.19. 

9. DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE BENEFICIARULUI

9.1. Beneficiarul are următoarele drepturi:

9.1.1. Să fie informat cu privire la modalitatea de realizare a documentației tehnice a instalației de utilizare a gazelor naturale, în situația în care aceasta nu există.

9.1.2. (1) Beneficiarul are dreptul de a supraveghea desfășurarea execuției lucrărilor și de a urmări conformitatea lor cu specificațiile cuprinse în proiect. Părțile contractante au obligația de a notifica, în scris, una celeilalte, identitatea reprezentanților lor atestați profesional pentru acest scop, și anume a responsabilului tehnic cu execuția din partea beneficiarul și a dirigintelui de șantier sau, dacă este cazul, a altei persoane fizice sau juridice atestate potrivit legii, din partea beneficiarului.

(2) Prestatorul are obligația de a asigura accesul reprezentantului beneficiarului la locul de muncă, în ateliere, depozite și oriunde își desfășoară activitățile legate de îndeplinirea obligațiilor asumate prin contract, inclusiv pentru verificarea lucrărilor ascunse.

(3) Reprezentantului beneficiarului aflat la locul de execuție a lucrărilor este obligat să poarte echipamentul de protecție și să respecte obligațiile legale referitoare la condițiile de muncă, protecția muncii, apărare împotriva incendiilor și protecția mediului și poartă întreaga răspundere față de accidentele de muncă suferite.

9.1.3. Să primească un exemplar al fișei de evidență a lucrărilor periodice de verificare / revizie tehnică a instalației de utilizare a gazelor naturale, în termen de maximum 2 zile lucrătoare de la înregistrarea acesteia la Operatorul de Distribuție.

9.1.4. Să primească, gratuit, un exemplar al instrucțiunilor de utilizare a gazelor naturale, întocmite conform Procedurii privind proiectarea, verificarea proiectului tehnic, execuția, recepția tehnică și punerea în funcțiune a gazelor naturale, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 156 din 27 august 2020.

9.1.5. În conformitate cu art. 11 alin. (3) are dreptul să își aleagă verificatorul de proiecte atestat Ig pentru verificarea proiectului tehnic al instalației de utilizare a gazelor naturale, în acest caz plata tarifului aferent verificării proiectului tehnic urmând a fi suportată de către beneficiar în baza unui contract încheiat cu verificatorul ales de acesta.

9.2. Beneficiarul are următoarele obligații:

9.2.1. Beneficiarul se obligă să respecte prevederile legislative, ale normativelor tehnice, ale proiectelor, precum și recomandările producătorilor, are obligația de a obține toate autorizațiile și avizele necesare în vederea proiectării și/sau execuției lucrărilor, și pune gratuit la dispoziție toate documentele și/sau avizele solicitate prin aceste reglementări.

9.2.2. Beneficiarul se obligă să respecte condițiile tehnice prevăzute în normative, în proiect și/sau în manualele de utilizare ale producătorilor, pentru funcționarea în siguranță a echipamentelor și/sau a instalațiilor.

9.2.3. Permite accesul reprezentanților Prestatorului în imobil și asigură accesul pe scara blocului și în celelalte apartamente vecine pe durata lucrărilor, în vederea efectuării operațiilor necesare realizării obiectului contractului.

9.2.4. Asigură frontul de lucru la locul de execuție a serviciilor, curat, liber de mobilier, cutii, obiecte și/sau alte materiale depozitate pe traseul instalației de utilizare a gazelor naturale sau a instalației termice, asigură suprafețele necesare depozitării și organizării de șantier.

9.2.5. Beneficiarul asigură un loc de parcare, personal sau plătit, pentru mașina echipei prestatorului, pe toată durata programului de lucru, în apropierea locului de prestare a serviciului.

9.2.6. Asigură paza materialelor, echipamentelor și sculelor depozitate la locul de execuție a lucrărilor.

9.2.7. Este responsabil pentru menținerea în bună stare a lucrărilor, materialelor, echipamentelor și instalațiilor care urmează a fi folosite, depozitate la locul de execuție a lucrărilor.

9.2.8. Pentru efectuarea serviciilor de verificare sau revizie tehnică a IUGN să pună la dispoziție prestatorului:

9.2.8.1. Notificarea transmisă beneficiarului de către furnizorul său de gaze naturale.

9.2.8.2. Documente din care să rezulte că a fost efectuată curățarea coșurilor și a canalelor de evacuare a gazelor de ardere, de către operatori economici autorizați, emise cu maximum 6 luni înainte de data verificării / reviziei tehnice a instalației de utilizare a gazelor naturale;

9.2.8.3. Documente din care să reiasă efectuarea în termen a verificării tehnice periodice a aparatelor consumatoare de combustibili gazoși de către operatori economici autorizați de Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR).

9.2.9. Să efectueze inclusiv verificarea / revizia tehnică a instalației comune de utilizare a gazelor naturale care deservește mai mulți clienți finali, cuprinsă între stația/postul de reglare a presiunii și toate sistemele/mijloacele de măsurare fiscale amplasate pe instalația de utilizare a gazelor naturale.

9.2.10. Să înlocuiască racordul flexibil montat în instalația de utilizare, înaintea expirării duratei normate de utilizare a acestuia, în conformitate cu prescripțiile tehnice ale producătorului.

9.2.11. Să înlocuiască detectorul / detectoarele automat(e) de gaze montat(e) la locul de consum, înaintea expirării duratei normate de utilizare a acestuia / acestora, în conformitate cu prescripțiile tehnice ale producătorului.

9.2.12. În cazul în care nu există grila de ventilație și/sau priza de aer pe casa scării conform proiectului avizat precum și în apartamente, Beneficiarul se obligă să le execute. Tariful pentru manopera aferentă realizării unei grile de ventilație sau a unei prize de aer este de 250 lei / buc. în apartamente și 450 lei/buc. pe casa scării. Prețul nu include grilajul ornamental.

9.2.13. Să organizeze de comun acord cu Prestatorul calendarul de lucrări de verificare și să programeze prezența proprietarilor și accesul în apartamente în mod unitar, între orele 8:00 – 18:00, astfel încât efectuarea operațiilor necesare realizării contractului să fie făcute în maxim 2 (două) deplasări, în zile diferite, ale echipelor Prestatorului. Costurile Serviciilor de VTP și RT includ două deplasări de maxim o zi lucrătoare a echipelor PRATCO la adresa indicată de Beneficiar în scopul prestării Serviciilor comandate. Dacă este necesară orice deplasare suplimentară, din motive imputabile Beneficiarului (lipsa de la domiciliu a proprietarilor la data și ora programată, lipsă utilități, lipsă circuite de alimentare etc.), Beneficiarul va plăti către PRATCO, pentru fiecare astfel de deplasare suplimentară, suma de 150 lei. Data oricărei deplasări suplimentare se va stabili în funcție de volumul de muncă / disponibilitatea PRATCO.

9.2.14. În situația în care beneficiarul nu mandatează proiectantul să îl reprezinte în fața operatorului de distribuție în scopul obținerii avizului tehnic de racordare/notificării, pune la dispoziția proiectantului copia avizului tehnic de racordare eliberat de producătorul de gaze naturale/operatorul de transport și de sistem/operatorul de distribuție a gazelor naturale/operatorul sistemului de distribuție închis sau notificarea eliberată de operatorul de distribuție a gazelor naturale/operatorul sistemului de distribuție închis, în conformitate cu prevederile legale.

9.2.15. Pune la dispoziția proiectantului acordul/acordurile investitorului/investitorilor privind cuplarea la instalația de utilizare comună a gazelor naturale sau acordul privind despăgubirea dacă este cazul.

9.2.16. Permite accesul reprezentanților proiectantului în imobil în vederea efectuării operațiilor necesare realizării proiectului instalației de utilizare a gazelor naturale.

9.2.17. Prezintă copiile documentelor care atestă că aparatele consumatoare de combustibili gazoși ce urmează a fi racordate la instalația de utilizare a gazelor naturale respectă prevederile legislației în vigoare, în situația în care le deține, sau o declarație pe propria răspundere cu privire la utilizarea aparatelor consumatoare de combustibili gazoși care au funcționat anterior în instalația de utilizare a gazelor naturale a acestuia.

9.2.18. Prezintă declarația de performanță/declarația de conformitate a detectorului/ detectoarelor automat(e) de gaze naturale în situația în care este/sunt achiziționat(e) de acesta.

9.2.19. La începerea lucrărilor beneficiarul are obligația de a obține toate autorizațiile și avizele necesare în vederea execuției lucrărilor precum și toate acordurile, avizele și/sau autorizațiile emise de organismele abilitate necesare proiectării și executării instalației de utilizare a gazelor naturale sau a altor instalații aferente unui imobil situat într-o zonă protejată sau unui imobil din categoria monumentelor istorice.

9.2.20. Să pună la dispoziție prestatorului întreaga documentație necesară pentru execuția lucrărilor contractate, fără plată, într-un exemplar, la începerea execuției serviciilor și/sau a lucrărilor.

9.2.21. Să respecte condițiile tehnice pentru funcționarea în siguranță a instalației de utilizare a gazelor naturale, prevăzute la următoarele articole din Normele tehnice din 10 mai 2018 pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale:

1) art. 128 alin. (1):

a) volumul interior minim al încăperilor:

(i) 18,0 mc pentru orice tip de încăpere, cu excepția bucătăriilor și băilor;

(ii) 7,5 mc pentru băi și bucătării;

b) asigurarea aerului necesar arderii gazelor naturale;

c) ventilare naturală sau mecanică;

d) evacuarea totală a gazelor de ardere în atmosferă;

e) suprafețe vitrate: ferestre, luminatoare cu geamuri, uși cu geamuri sau goluri sau suprafețe asimilate acestora: panouri care conform specificației tehnice date de producători cedează la presiuni datorate exploziei de cel puțin 1180 Pa (0, 0118 bar).

2) art. 129 alin. (1), (2), (4) și (5):

(1) Toate încăperile în care se montează aparate consumatoare de combustibili gazoși se prevăd, spre exterior sau spre balcoane/terase vitrate, cu suprafețe vitrate, definite conform art. 128 alin. (1) lit. e), cu suprafața minimă totală de:

a) 0,03 mp pentru fiecare mc de volum net de încăpere, în cazul construcțiilor din beton armat;

b) 0,05 mp pentru fiecare mc de volum net de încăpere, în cazul construcțiilor din zidărie.

(2) Pentru cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcție specială (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale care acționează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere.

(3) În cazul utilizării detectoarelor automate de gaze naturale, suprafața vitrată poate fi redusă la 0,02 mp pe mc de volum net de încăpere.

(4) Volumul net reprezintă volumul total al încăperii, din care se scade volumul elementelor de instalații sau de construcții existente în încăpere, în care nu se pot acumula gaze naturale.

(5) În situația în care încăperea în care este montat detectorul automat de gaze este înglobată într-o clădire prevăzută cu instalație de detecție, semnalizare și alarmare incendiu, este necesară conectarea detectorului la echipamentul de control și semnalizare (centrala de semnalizare) prin care să poată fi semnalată intrarea în funcțiune sau starea de defect a acestuia (inclusiv întrerupere alimentare cu energie electrică).

9.2.22. Să respecte condițiile privind asigurarea aerului necesar arderii și evacuarea gazelor de ardere prevăzute la următoarele articole din Normele tehnice din 10 mai 2018 pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale:

1) art. 133: Pentru toate aparatele consumatoare de combustibili gazoși racordate la coș sau cu flacără liberă se asigură aerul necesar arderii gazelor naturale și evacuarea în exterior a gazelor de ardere, complet și fără riscuri, astfel încât în atmosfera încăperii să nu se depășească concentrația de noxe admisă de normele de protecția muncii și normele de protecție a mediului.

2) art. 134 alin. (3) În cazul în care aerul necesar arderii nu poate fi asigurat prin neetanșeități (cazul tâmplăriilor prevăzute cu garnituri de cauciuc etc.), indiferent de volumul încăperilor, se realizează prize de aer direct din exteriorul construcției.

3) art. 135 alin. (2) Golul pentru accesul aerului de ardere se prevede la partea inferioară a încăperii și fără dispozitive de închidere sau reglaj; este interzisă obturarea golului de acces al aerului de ardere.

4) art. 144 alin. (1) În încăperile în care există risc de intoxicări, incendii sau explozii cauzate de scăpările accidentale de gaze naturale acumulate, se prevăd detectoare automate de gaze naturale care acționează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere.

5) art. 147 alin. (1) lit. b) și f) și alin. (2):

(1) Este interzisă:

b) montarea dispozitivelor de închidere sau obturare a secțiunii de ieșire a gazelor de ardere de la aparatele de consum individual (sobe, mașini de gătit, cazane de încălzire și/sau preparare apă caldă, radiatoare etc.);

scoaterea din funcțiune, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, a detectoarelor automate de gaze naturale, montate în încăperile în care au fost prevăzute prin proiect, sau utilizarea în continuare a aparatelor consumatoare de combustibili gazoși în încăperile în care detectoarele respective nu funcționează corespunzător specificațiilor tehnice date de producător.

(2) Este interzis dormitul în încăperi cu aparate consumatoare de combustibili gazoși nelegate la coș de fum, respectiv reșou, aragaz etc.

6) art. 163: Este interzisă utilizarea instalațiilor de utilizare a gazelor naturale pentru orice alte scopuri, cum ar fi:

a) legarea la pământ a altor instalații;

b) realizarea prizelor de protecție electrică;

c) susținerea cablurilor și/sau conductorilor electrici, indiferent de tensiune și curent;

d) agățarea sau rezemarea unor obiecte.

7) art. 339 alin. (4) Sunt interzise soluțiile provizorii de remediere a defectelor.

9.3. Beneficiarul este pe deplin responsabil de exactitatea documentelor și a oricăror alte informații furnizate Prestatorului, precum și de dispozițiile și livrările sale.

9.4. Transmite Prestatorului, în cazul în care punerea în funcțiune a instalației de utilizare a gazelor naturale se face cu montarea echipamentului / sistemului de măsurare a gazelor naturale, documentul emis de un furnizor de gaze naturale prin care se atestă existența unui contract de furnizare a gazelor naturale, pentru respectivul loc de consum, încheiat de beneficiar.

9.5. Să păstreze, pe întreaga durată de funcționare a instalației de utilizare, următoarele documente:

a. documentația tehnică aferentă instalației de utilizare, cu modificările la zi;

b. instrucțiunile pentru utilizarea gazelor naturale, întocmite conform prevederilor Procedurii privind proiectarea, verificarea proiectului tehnic, execuția, recepția tehnică și punerea în funcțiune a gazelor naturale, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 156 din 27 august 2020;

c. fișele de evidență aferente tuturor lucrărilor periodice de verificare și/sau de revizie tehnică a instalației de utilizare.

9.6. Beneficiarul se obligă să pună la dispoziție utilitățile necesare execuției lucrărilor (apă, energie electrică).

9.7. În cazul în care pentru derularea contractului este necesar ca pe proprietatea comună a Beneficiarului (casa scării, holuri etc.) să se monteze aparate electrice (detectoare de gaz și/sau electroventile) aferente instalațiilor comune, Beneficiarul se obligă să asigure existența circuitelor de alimentare cu energie electrică (prize / doze) pentru alimentarea acestor aparate, circuite realizate în conformitate cu reglementările în vigoare de o firmă atestată ANRE / electrician autorizat ANRE.

9.8. În cazul în care se constată că lucrările sunt de calitate corespunzătoare și au fost executate în baza indicațiilor beneficiarului, dar acestea trebuie refăcute din cauze imputabile beneficiarului, atunci cheltuielile privind demontarea și refacerea vor fi suportate de către beneficiar, iar în caz contrar, de către prestator.

9.9. Beneficiarul are obligația de a examina și de a recepționa lucrările în cel mult 5 zile de la notificarea prestatorului.

9.10. Să achite contravaloarea serviciilor prestate de prestator în termenul și prin modalitatea de plată stabilită de comun acord cu acesta.

10. Întârzierea și sistarea lucrărilor

10.1. În cazul în care:

i) volumul sau natura lucrărilor neprevăzute sau

ii) condițiile climaterice excepțional de nefavorabile sau

iii) oricare alt motiv de întârziere care nu se datorează executantului și nu a survenit prin încălcarea contractului de către acesta

îndreptățesc executantul de a solicita prelungirea termenului de execuție a lucrărilor sau a oricărei părți a acestora, atunci, prin consultare, părțile vor stabili:

(1) orice prelungire a duratei de execuție la care executantul are dreptul;

(2) totalul cheltuielilor suplimentare, care se va adăuga la prețul contractului.

10.2. Fără a prejudicia dreptul prestatorului conform articolului 12.2, acesta are dreptul de a sista lucrările sau de a diminua ritmul execuției dacă achizitorul nu plătește în termen de 7 de zile de la expirarea termenului prevăzut la clauza 4.9; în acest caz va notifica, în scris, acest fapt beneficiarului.

11. DISPOZIŢII FINALE

11.1. Eventualele modificări ale contractului se vor face prin acte adiționale numai sub formă scrisă, semnate de ambele părți.

11.2. Denunțarea unilaterală a prezentului contract este posibilă în următoarele cazuri:

a. Prestatorul nu-și îndeplinește obligațiile contractuale, deși a fost notificat în prealabil de Beneficiar.

b. apare orice altă incapacitate legală care împiedică executarea contractului de către Prestator.

c. dacă în termen de 5 zile calendaristice de la data notificării intenției de modificare / completare a contractului, părțile nu ajung la o înțelegere comună în legătură cu modificarea și/ sau cu completarea propusă.

11.3. În cazul în care Prestatorul se află în procedura insolvenței declarată sau nedeclarată, se aplică prevederile Legii nr. 85/2014 privind procedura insolvenței, cu modificările și completările ulterioare.

11.4. Rezilierea contractului pentru motivele menționate la art. 7.3 se va notifica în scris părții contractante cu cel puțin 30 de zile lucrătoare anterior datei de reziliere.

11.5. Beneficiarul va avea, până la data rezilierii, aceleași obligații de plată prevăzute în contract, inclusiv plata serviciilor prestate și recepționate până în acel moment.

11.6. Părțile convin ca orice litigiu născut între părți din sau în legătură cu prezentul contract (încheierea, executarea sau desființarea acestuia) se va soluționa pe cale amiabilă sau prin procedura Medierii, iar când aceasta nu este posibil, părțile convin să soluționeze diferendele dintre ele izvorând din prezentul contract pe calea arbitrajului. În acest sens ele se vor adresa Curții de arbitraj comercial internațional de pe lângă Camera de comerț și industrie a României. Procedura de mediere se va desfășura la Biroul de Mediator Emilia Prutianu din București – CUI 32240915.

11.7. Garanția lucrării și a produselor furnizate și puse în operă este de 24 luni de la data punerii în funcțiune a lucrării sau până la prima modificare a acesteia.

11.8. Până la achitarea integrală a prețului și punerea în funcțiune, produsele livrate și puse în operă prin executarea contractului rămân proprietatea Furnizorului. Dreptul de proprietate asupra acestora se transferă de la furnizor la Beneficiar numai la data achitării integrale a produselor și serviciilor ce fac obiectul prezentului contract.

11.9. Părțile declară că au negociat și au acceptat toate clauzele prezentului contract, iar acesta reprezintă voința părților, înlăturând orice alte înțelegeri verbale.

11.10. Nerespectarea obligațiilor asumate prin prezentul contract de către una din părți, în mod culpabil și repetat, dă dreptul părții lezate ca, în urma emiterii unei notificări de întârziere, de a cere rezilierea contractului și de a pretinde plata de daune – interese întru-un cuantum ce va fi stabilit prin prezentul contract. 

Termenul în care partea culpabilă trebuie să execute obligațiile în mod corespunzător este de 10 zile calendaristice de la primirea notificării de întârziere.

În cazul în care, partea culpabilă își îndeplinește obligațiile contractuale înlăuntrul termenului de 10 zile, rezilierea va înceta de drept.