VTP CT Premium - Verificare Tehnică Periodică Centrală Termică
Suntem aici pentru a vă prelua grijile în legătură cu realizarea verificărilor și reviziilor centralei termice, astfel încât aceasta să funcționeze în condiții de siguranță și randament sporit.
Verificarea Tehnică Periodică (VTP-ul) a centralei termice consumatoare de combustibili gazoși este o activitate tehnică desfășurată periodic, obligatoriu la fiecare 2 ani, conform prevederilor prescripției tehnice PT A1-2010 din Ordinul nr. 1.007/2010, pentru a se asigura că aparatul respectă cerințele de funcționare în condiții de siguranță.
În plus față de Verificarea Tehnică Periodică Basic a centralei termice, în versiunea Premium se realizează și activitățile de curățare a aparatului și de reglare a parametrilor de funcționare, pentru a asigura funcționarea eficientă a centralei termice.
Mai multe detalii legate de Politica de securitate a informațiilor le găsiți aici.
Livrare rapidă în toată țara. Opțional, verificare colet la livrare. Detalii aici.
Poți returna produsele în maximum 15 de zile. Detalii aici.
Plătește cu cardul de rate fără dobândă. Detalii aici.
Verificarea Tehnică Periodică Premium a centralei termice consumatoare de combustibili gazoși, în conformitate cu Art. 21 din PT A1-2010, constă în:
- Verificarea Livretului aparatului (centralei), aflat la deținător/utilizator;
- Verificarea integrității aparatului și a menținerii condițiilor inițiale de instalare;
-- Verificarea existenței documentației tehnice (Instrucțiuni de instalare, montare, reglare, utilizare și întreținere furnizate de producător, Declarație de conformitate pentru instalare/montare/reparare aparat, Schema termomecanică) și a avizelor obligatorii (combustibil, electricitate);
-- Verificarea racordării corecte la combustibil, energie electrică, apă, coș de fum, evacuare gaze arse;
-- Verificarea asigurării corecte a aerului de ardere prin priză de aer sau tubulatură aer;
-- Verificarea etanșeității circuitelor de combustibil (gaz), gaze arse și apă;
- Activități de curățare a aparatului;
-- Curățare focar / cameră de ardere, electrozi de aprindere si ionizare, ventilator;
- Încercarea la presiune hidraulică la cazane, efectuată conform art. 29, la intervale de 4 ani;
- Verificarea instalației de ardere în scopul realizării unei arderi complete, cu eficiența indicată de producător;
- Reglarea instalației de ardere în scopul realizării unei arderi complete, cu eficiența indicată de producător;
-- Reglare presiune alimentare cu gaz, în regim static și dinamic;
-- Reglare parametri de ardere, CO;
-- Reglare presiune pernă aer vas de expansiune;
- Analiza gazelor arse și verificarea încadrării valorilor în limitele admise;
- Verificarea funcționării corecte a dispozitivelor de control, reglare, protecție și siguranță;
-- termostate, presostate, supapă de siguranță, vană de gaz, vas de expansiune;
- Efectuarea verificărilor aplicabile în conformitate cu condițiile tehnice prevăzute în Livretul aparatului precum și în instrucțiunile producătorului;
- Încheierea Raportului de verificări, încercări și probe al centralei termice, valabil 24 de luni;
- Înregistrarea verificării tehnice periodice a centralei termice în Registrul de evidență a aparatelor aflate în supraveghere și transmiterea acestuia către ISCIR.
Notă: În funcție de rezultatele obținute după efectuarea verificării tehnice periodice, în livretul aparatului se consemnează:
a) „ADMIS - aparatul poate funcționa până la scadența următoarei verificări, cu obligația respectării instrucțiunilor de instalare, reglare, utilizare și întreținere date de producător și a prevederilor prezentei prescripții tehnice”;
b) „RESPINS - aparatul nu îndeplinește condițiile de punere în funcțiune și se interzice funcționarea acestuia”.
Orice înregistrare negativă duce la sistarea verificărilor până la remedierea neconformității.
Conform legislației și a normelor ISCIR în vigoare, după orice mentenanță sau reparație a centralei sau instalației se realizează obligatoriu și verificarea tehnică a centralei termice.
Această activitate nu acoperă service-ul, reparațiile și piesele de schimb necesare.
Acest serviciu este oferit în: București, Sector 1, Sector 2, Sector 3, Sector 4, Sector 5, Sector 6, și localitățile limitrofe Ilfov, Berceni, Bragadiru, Cățelu, Dobroești, Fundeni, Glina, Jilava, Manolache, Pantelimon, Popești Leordeni etc. Atenție: pentru localitățile limitrofe se va achita un tarif de 3 lei/km, dus-întors, de la punctul de lucru din București, Sector 3, str. Mărului 25 B.
Respectă prevederile legale
În conformitate cu Legea nr. 64 din 21 martie 2008 privind funcționarea în condiții de siguranță a instalațiilor sub presiune, instalațiilor de ridicat și a aparatelor consumatoare de combustibil, republicată, cu modificările și completările ulterioare,
Capitolul IV Obligațiile și responsabilitățile deținătorilor/utilizatorilor de instalații/echipamente
Articolul 14 - Persoana fizică sau juridică ce deține/utilizează o instalație/echipament are următoarele obligații și responsabilități conform prescripțiilor tehnice:
a) să solicite și să obțină avizul obligatoriu de instalare/montare, precum și autorizarea provizorie a funcționării, conform prescripțiilor tehnice;
b) să solicite și să obțină autorizarea/admiterea funcționării;
c) să ia măsurile necesare și să se asigure că instalația/echipamentul este utilizată/utilizat în condiții de siguranță, prin efectuarea reviziilor, reparațiilor, întreținerii de către persoane autorizate, conform documentațiilor și prescripțiilor tehnice;
d) să asigure existența, la fiecare loc de muncă, a instrucțiunilor tehnice specifice pentru utilizarea în condiții normale a instalației/echipamentului și a documentelor cuprinzând măsurile ce trebuie luate în caz de avarii, întreruperi și dereglări ale instalației/echipamentului sau ale proceselor în care aceasta/acesta este înglobată/înglobat;
e) să folosească pentru utilizarea instalației/echipamentului numai personal de deservire autorizat;
f) să asigure supravegherea și verificarea tehnică în utilizare a instalațiilor/echipamentelor.
(1) Scoaterea neautorizată din funcțiune, în totalitate sau în parte, a dispozitivelor de siguranță și control instalate în condițiile legii la instalații/echipamente, fără a avea motive ce decurg din cerințele de securitate nucleară sau de radioprotecție, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) este săvârșită din culpă, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(1) Următoarele fapte constituie contravenții și se sancționează după cum urmează:
a) nerespectarea prevederilor […] art. 14 lit. c), e) și h) […]; cu amendă de la 2.000 lei la 15.000 lei;
b) nerespectarea prevederilor […] art. 14 lit. a), b), d) și f), cu amendă de la 15.000 lei la 25.000 lei;
Ce este verificarea tehnică periodică (VTP) a aparatelor consumatoare de combustibili gazoși?
Verificare tehnică - ansamblul examinărilor și încercărilor efectuate instalațiilor/echipamentelor realizate în timpul activităților de montare, instalare, reparare sau revizie a instalațiilor/echipamentelor, în conformitate cu cerințele din documentațiile tehnice și/sau prevederile prescripțiilor tehnice. Aceasta se realizează inițial în vederea autorizării funcționării instalațiilor/echipamentelor și ulterior periodic și ori de câte ori se modifică configurația acesteia/acestuia în baza căreia s-a acordat autorizarea funcționării, în scopul asigurării condițiilor de funcționare în siguranță.
Verificarea Tehnică Periodică (VTP) a aparatelor consumatoare de combustibili gazoși (centrale termice, cazane, arzătoare etc.) se face numai de operatori economici autorizați de către Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR).
Verificarea tehnică periodică a aparatelor consumatoare de combustibili solizi, lichizi sau gazoși este o operațiune preventivă, pentru a asigura funcționarea în siguranță a instalațiilor termice.
Verificarea tehnică periodică (VTP) a aparatelor consumatoare de combustibili solizi, lichizi sau gazoși se face în conformitate cu proceduri, respectiv în conformitate cu:
- Capitolul V - Verificarea Tehnică Periodică a Aparatelor din Prescripția Tehnică din 21 mai 2010 Aparate de încălzit alimentate cu combustibil solid, lichid sau gazos cu puteri nominale ≤ 400 kW - PT A 1-2010;
- Capitolul V - Verificarea tehnică periodică a arzătoarelor din Prescripția Tehnică din 21 mai 2010 Arzătoare cu combustibili gazoși și lichizi - PT C 2-2010;
- Prescripția Tehnică din 21 mai 2010 Sisteme de automatizare aferente centralelor termice și instalații de ardere aferente cazanelor - PT C 11-2010 (cazane de apă caldă cu puterea P > 400 kW și cazane de abur de joasă presiune cu debitul Q > 0,6 t/h).
Ce acte trebuie să prezentați tehnicianului care realizează verificarea tehnică periodică (VTP)?
- Livretul aparatului (dacă nu îl mai dețineți, acesta trebuie refăcut).
- Procesul verbal de punere în funcțiune a instalației interioare de utilizare a gazelor naturale - IUGN (îl găsești în dosarul primit de la distribuitorul de gaze, la punerea în funcțiune a instalației de gaz);
- Dacă puterea nominală a centralei este mai mare de 70 kW, ai nevoie si de schema termomecanică a centralei termice avizată de către RADTI (este inclusă în proiectul instalației de încălzire). Acest document nu este necesar în cazul centralelor de apartament.
PRATCO SRL este autorizată ISCIR pentru efectuarea verificărilor tehnice periodice (VTP) a aparatelor consumatoare de combustibili solizi, lichizi sau gazoși (centrale termice, arzătoare etc.).
Notă: Acest serviciu este oferit numai pe raza municipiului București și localitățile limitrofe, caz în care se poate aplica un tarif suplimentar pentru deplasare.
-------------------------------------------------------
VTP-ul este o operație necesară și obligatorie, în primul rând pentru a evita dezastre materiale sau chiar pierderi de vieți omenești generate de utilizarea unor echipamente ce nu au fost instalate corespunzător sau care nu funcționează în maximă siguranță. Dacă sunt montate și întreținute corect, centralele termice sunt echipamente sigure. Mai mult, dacă sunt verificate periodic, se poate optimiza consumul de combustibil. O centrala termică ce nu este supusă verificărilor periodice ajunge să consume mult peste limita obișnuită, devenind practic ineficientă. Mai mult, neîndeplinirea acestei obligații poate conduce și la pierderea garanției pentru echipament, asigurată de către producător.
1. Contactul cu firma autorizată ISCIR
La doi ani de la data autorizării funcționării sau de la data ultimului VTP efectuat, în calitate de posesor al unei centrale termice pe gaz, trebuie să ne contactezi (indiferent dacă acesta este sau nu în termenul de garanție dat de producător), pentru a solicita efectuarea VTP-ului. Dacă ești deja clientul nostru, vei avea plăcuta surpriză să constați că te informăm despre expirarea VTP-ului cu cel puțin o lună în avans față de termenul maxim, pentru ca să putem stabili de comun acord data la care pot veni la tine specialiștii PRATCO.
2. Știi cine îți face VTP-ul?
În cazul în care ești contactat de o altă persoană și ai făcut programarea și aștepți să vină “specialistul”. Știi oare cine îți intră în casă, și ce interese are?
Iată câteva recomandări:
- Solicită tehnicianului de service să ți se arate legitimația! Fii atent la valabilitatea acesteia. Sunt “meșteri” care au legitimații cu termenul expirat, de la firma la care au lucrat anterior, la care însă nu mai sunt angajați. Aceștia se vor folosi de numele și prestanța firmei, pentru a-și mări veniturile din serviciile prestate. Reține numele și identifică persoana cu poza din legitimație, pentru eventuale reclamații.
- Verifică valabilitatea autorizațiilor pe ISCIR, la pagina Persoane Juridice Autorizate - ISCIR, Operatori RSVTI – Persoane juridice.
- Ținuta tehnicianului trebuie să fie decentă, să reflecte seriozitate, profesionalism. Prezența a cât mai multor articole personalizate cu sigla firmei de service certifică acest lucru (tricou, salopetă, echipamente, unelte de lucru, formulare, documente etc.).
- Solicită cartea de vizită a acestuia.
3. În fața centralei, operațiunea VTP. Află pe ce se duc banii tăi.
Sunt cazuri în care “meșterul” nostru îți solicită actele, eventual desface capacul centralei, își aruncă o privire în interior, pune capacul la loc și spune că a terminat VTP-ul, pe baza căruia eliberează autorizația de funcționare și încasează onorariul serviciilor prestate. Însă nu așa ar trebui să stea lucrurile.
Tehnicianul de service trebuie să desfășoare următoarele operațiuni:
- să vă solicite și să verifice documentele centralei (certificatul de garanție, autorizarea funcționării, data ultimei VTP, anumite intervenții de service, livretul aparatului) și le instalației de alimentare cu gaz (procesul verbal de punere în funcțiune al instalației de gaz);
- să vă solicite detalii despre eventuale probleme pe care le-ai constatat la centrala termică. Îl va ajuta să identifice eventualele defecțiuni și să intervină în cel mai scurt timp posibil, eliminând cauzele;
- să vă pună întrebări cu privire la modul de utilizare al echipamentului, la istoricul acestuia, consumul de gaz etc.;
- în funcție de problemele semnalate, să îți comunice tarifele pentru serviciile și eventualele piese de schimb ce urmează să le înlocuiască – și asta înainte de a se apuca să îți desfacă centrala!
Dacă este vorba doar de VTP, trebuie să desfășoare următoarele operațiuni:
- deschiderea centralei, inclusiv camera de ardere;
- în cazul în care este necesar, curățarea de praf și impurități a camerei de ardere, a schimbătorului de căldură primar, a sifonului de condens, a ventilatorului, a interiorului centralei – aceste operațiuni se fac cu ajutorul unui aspirator și cu o pensulă; părțile cu suprafețe plane pot fi șterse cu o cârpă umedă sau uscată. Notă: Această operațiune se face contra cost în cazul VTP Basic CT sau gratuit în cazul VTP Premium CT; În cazul în care este necesară curățarea chimică a schimbătorului de căldură cu plăci brazate (SCPB) secundar, pentru producerea de ACM, această operațiune se face contra cost - vezi Spălare Chimică SCPB CT Murală. În cazul în care se observă depuneri de magnetită, pentru a preveni blocarea vanei cu trei căi, a pompei, a manometrelor și/sau a traductoarelor de presiune, se recomandă spălarea circuitului secundar de încălzire. Această operațiune se face contra cost - vezi Spălare Circuit Secundar IT (Instalație Termică). În cazul în care este necesară curățarea tubulaturii de admisie/evacuare, această operațiune se face contra cost - vezi Curățare Tubulatură CT.
- verificarea vizuală și auditivă a anumitor părți componente – ex. prezența ruginii datorită condensului acid sau a scurgerilor pe la îmbinările cu garnituri, sunetul pompei în funcționare, sunetul vanei de gaz la cuplare, sunetul ventilatorului etc. Se verifică principalele elemente de siguranță cum ar fi protecția la supra temperatură, la lipsa de apă, de gaz și de tiraj;
- efectuarea de teste pe apă caldă și pe încălzire, pentru a observa funcționarea centralei în ambele regimuri de funcționare: iarnă / vară;
- efectuarea analizei gazelor de ardere cu ajutorul analizorului de gaze arse;
- reglarea parametrilor necesari bunei funcționări a centralei: presiunea de gaz la intrarea în centrala termică, în regim static și dinamic, presiunea minimă (de aprindere) și maximă (la putere maximă) a gazului după rampa de gaz, presiunea pernei de aer din vasul de expansiune, presiunea din circuitul de încălzire, nivelul de CO din gazele de ardere. Notă: Aceste operațiuni se fac contra cost în cazul VTP Basic CT și gratuit în cazul VTP Premium CT;
- întocmirea actelor prin consemnarea stadiului echipamentului și semnarea acestora de ambele părți;
- sigilarea centralei pentru a evita intervenția unei persoane neautorizate. De regulă, firmele specializate menționează pe sigilii numărul de telefon la care pot fi contactate, precum și data expirării verificării actuale.
În funcție de rezultatele obținute, VTP poate avea rezoluția:
„se admite continuarea utilizării”
„se interzice funcționarea în continuare a aparatului”
Rezultatele se trec în „Raportul de verificări, încercări și probe, în vederea autorizării funcționării aparatului”.
În cazul în care se impune înlocuirea unor piese de schimb, verifică originalitatea acestora! Numai produsele originale, de la producător, certifică compatibilitatea și perfecta funcționare a echipamentului tău, în condiții de siguranță maximă. Nu accepta piese “second hand” sau alte mărci diferite de marca centralei, chiar dacă sunt mai ieftine. Riscurile sunt mult mai mari, iar cheltuielile tale vor crește exponențial la perioade scurte de timp. În plus, riști să pierzi garanția dată de producător pentru echipament.
- Solicită factura și chitanța pentru bani pe care îi dai.
4. Urmare
La scurt timp după ce ți s-a făcut VTP-ul, prin sondaj, firma de service te-ar putea contacta pentru a verifica gradul de satisfacție față de calitatea serviciilor prestate de angajatul său. Nu ezita să îți exprimi părerea, pentru că, firmele serioase, vor ține cont de recomandările tale și vor căuta să îmbunătățească calitatea serviciilor sale și a angajaților săi. De asta te vei convinge ulterior!
Pe scurt, sfaturile noastre:
VTP-ul trebuie efectuat cel puțin o dată la doi ani;
Tu ești responsabil pentru a solicita VTP-ul;
Contactează numai firmele autorizate de ISCIR și eventual de producător. Doar astfel vei avea certitudinea că beneficiezi de servicii profesionale și piese originale pentru echipamentul tău.
Află de la primul contact cu firma de service cât vei plăti pentru VTP. Evită surprizele neplăcute. Informează-te în avans care sunt prețurile pieței.
Atenție la cine îți intră în casă! Legitimația trebuie să fie valabilă, cu datele de contact ale persoanei și ale firmei. Dacă persoana care te-a contactat este una și aceeași cu tehnicianul care îți face VTP-ul, sună la firma respectivă și confirmă că tehnicianul este angajatul acesteia.
Pentru siguranța ta și a celor din jur, asigură-te că pentru banii plătiți primești servicii corecte și complete de VTP și revizie, nu numai o ștampilă pe o foaie de hârtie.
Solicită factura și chitanța pentru suma plătită.
Nu te lăsa amăgit de sume plătite la negru. Riști să primești piese “second hand” și servicii de slabă calitate sau să îți pui în pericol siguranța căminului tău. Mai devreme sau mai târziu vei afla de ce ai plătit mai puțin.
Oferă-i firmei de service părerea ta legată de serviciile prestate de angajatul ei. Va fi în beneficiul tuturor.
feedback Reclama un comentariu